Credit Key Business Credit. 0% for 30 days.  Learn more

Raw Pistachios US Extra No. 1 Halves & Pieces

100000053167-USA-CA
To be further processed to eliminate microbial hazards.
From California with USA origin
Login For Price
Availability In Stock
SPECIFICATION
Warehouse California
ORIGIN USA
Grouped product items
Package TypeShips InAvailabilityPrice Qty
30 lb. Carton2 Business Days In Stock
Login For Price
minus plus 30.000000
0 lbs.
0
1 Pallet of 30 lb cartons (2100 lbs)2 Business Days In Stock
Login For Price
minus plus 2100.000000
0 lbs.
0

Raw Pistachios US Extra No. 1 Halves & Pieces 

Our USX1 Whole kernels are amongst the most luxurious nuts in the world. This product is not pasteurized, they are raw. For centuries, pistachio kernels have been an indulgence of the royals and their demand as an ingredient has grown significantly over the past decade.

Grown right here in the United States, in California, these nuts are hand-picked and preserved with utmost care to retain their unique taste and freshness.

These USX1 pistachios ship from our California warehouse and customers have the following shipping options:

  • 1 carton = 30 lbs
  • 1 pallet of 30 lb cartons = 2,100 pounds (70 cartons x 30 lbs)

Our customers can purchase bulk pistachios and wholesale pistachios. For more information on our warehouses please click here

Application:

  • Bakery: Pistachio kernels are an ingredient used to add a distinct flavor in commercial bakery items such as sweetbreads, muffins, and bagels.
  • Confectionery: In Asian culture, pistachio kernels are commonly used as additions in confections such as Baklava, Halvas, and Indian sweets.
  • Snacks: Pistachios nuts retain a strong flavor and go well with several coatings, such as garlic, chili, salt, and curry. Therefore, they are a traditional ingredient in snack mixes.
  • Prepared foods: Pistachios are able to withstand reheating and microwaving and hence are a common addition in frozen foods.
  • Dairy: Pistachio kernels are a common addition in ice-creams, sorbets, and other dairy-based desserts.

Our Raw Pistachios US Extra No. 1 Halves & Pieces are grown in the United States and processed at our facility in Vietnam.  These pistachio kernels approximately consist of 60% halves and 40% pieces and are yellow and green in color with a crunchy texture perfect for snacking and baking.  This product is certified gluten-free, Halal, Kosher, and vegan-friendly.  For full product specification of Raw Pistachios US Extra No. 1 Halves & Pieces, please click here.  

Application

  • Desserts
  • Ice cream
  • Snacking

Packaging

To ensure freshness, our Raw Pistachios US Extra No. 1 Halves & Pieces are packed inside a vacuumed liner.

  • 1 pallet of 30 lb cartons = 2100 lbs 

Storage and Handling

The optimal storage conditions is <10ºC at 60-70% humidity  

Shelf Life

  • 12 months from the date of packaging

Treatment Required

Product to be further processed to eliminate microbial hazards.

 

The More You Know

US Extra No. 1 is the USDA grade descriptor and implies that this product allows for a slightly higher tolerance of doubles, chips and scratches, and other defects. 

More Information
Ships FromCalifornia
Ships In2 Business Days
Specification

Download Specification

Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Cartons’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3:

Warehouses operate from Monday 9am to Friday 2pm

Any orders placed from Monday-Thursday before 9am will get FedEx dispatched the next day at the earliest.

Any orders placed from Monday-Wednesday after 9am will get FedEx dispatched ‘the day after’ at the earliest.

Any orders placed from Thursday after 9am will get FedEx dispatched on Monday at the earliest.

Any orders placed before 9am Friday on Friday – will get FedEx dispatched on Monday at the earliest

Any orders placed after 9am Friday on Friday – will get FedEx dispatched on Tuesday at the earliest

Any orders placed on Saturday, Sunday – will get FedEx dispatched on Tuesday at the earliest.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many cartons are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 30-lb cartons then there will be 70 cartons per pallet. 

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

Icon Label Description Type Size Download
pdf GLUTEN FREE STATEMENT pdf 130.5 KB Download
pdf KOSHER CERTIFICATE pdf 68.4 KB Download
pdf NUTRITIONAL STATEMENT pdf 200.7 KB Download
pdf VEGAN STATEMENT pdf 137.7 KB Download
pdf Certificate of Analysis pdf 821.8 KB Download
Customer Questions
Are the pistachos roasted? salted?

These are raw pistachios. Not roasted. Not salted

These come without kernal/shell?

Yes, these Pistachios are without the outer shell. They are pistachio halves and pieces.

Is this roasted or raw pistachio?

This product is neither roasted nor raw. It is a pasteurized, natural pistachio kernel that can be further processed or roasted to fit your needs, or consumed as is.

Please login or create an account to ask questions.
© 2021 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H