Credit Key Business Credit. 0% for 30 days.  Learn more

Organic White Traditional Basmati Rice

OWTBR-IND-NJ
From New Jersey with India origin
Login For Price
Availability In Stock
SPECIFICATION
Warehouse New Jersey
ORIGIN India
Grouped product items
Package TypeShips InAvailabilityPrice Qty
50 lb. Bag2 Business Days In Stock
Login For Price
1 Pallet of 50 lb. Paper Bags (2,000 lbs.)2 Business Days Out of Stock
Login For Price
--
1 Pallet of 50 lb. Paper Bags (2200 Lbs.)2 Business Days In Stock
Login For Price
1 Pallet of 50 lb. Paper Bags (2250 Lbs.)2 Business Days In Stock
Login For Price

Organic White Traditional Basmati Rice

Our Organic White Traditional Basmati Rice, just like our other rice products, ships from our New Jersey warehouse and has its origins in India. This product, too, has a purity rating of more than 99 percent and has been sorted and cleaned with an optical sorter. This rice product is white in color and has a uniform appearance. 

Click here to know more about our warehouses, which ship bulk rice and wholesale rice.

The factors that differentiate this variety from the Organic Basmati White Rice 1121 are the physical characteristics (length breadth, shape, and appearance) and the taste. Customers prefer the Traditional Basmati Rice if aroma and taste are high priorities. 

Basmati Rice is popular in the Indian sub-continent and the Middle East, and is used in cooking the very famous Biryani rice dish. 

This product is organic, meaning the rice is cultivated in an organic farm with the use of organically certified products through organizations such as the Control Union.

If you'd like to purchase Non Basmati rice please click here.

Some of physical parameters of Organic Basmati White Rice 1121 are: 

Length Broken Grain Chalky Damage/Discolor Purity Live/Dead Infestation Foreign Matter Kett Stones Green Grains
>/ 7.1 mm </ 5% </ 7% </ 1% >/ 99.99 % Nil  < 0.01%  40 +- 2 Nil Nil 

 

Storage conditions:

The ideal storage conditions for this product is away from sunlight and at ambient temperature. For long storage, our customers are advised to store it below 22 degrees celsius, which is 71.6 degrees Fahrenheit. It must be stored in a cool and dry place. 

Shipping information: 

Olam customers have the following shipping options for the Organic White Traditional Basmati Rice are:

  • 50-lb bags
  • 1 pallet of 50-lb paper bags = 2,000 lbs
  • 1 pallet of 50-lb paper bags = 2,200 lbs
  • 1 pallet of 50-lb paper bags = 2,250 lbs

Storage

Our Rice products are stored in our warehouses at 50 degrees Fahrenheit.  

For more information sign into your Olam account

More Information
Ships FromNew Jersey
Ships In2 Business Days
SpecificationDownload Specification
Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Bags’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3:

Warehouses operate from Monday 9am to Friday 2pm

Any orders placed from Monday-Thursday before 9am will get FedEx dispatched the next day at the earliest.

Any orders placed from Monday-Wednesday after 9am will get FedEx dispatched ‘the day after’ at the earliest.

Any orders placed from Thursday after 9am will get FedEx dispatched on Monday at the earliest.

Any orders placed before 9am Friday on Friday – will get FedEx dispatched on Monday at the earliest

Any orders placed after 9am Friday on Friday – will get FedEx dispatched on Tuesday at the earliest

Any orders placed on Saturday, Sunday – will get FedEx dispatched on Tuesday at the earliest.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many bags are there on a pallet?

Answer 2: There are three options:

If a pallet contains 50-lb bags then there will be 40 bags per pallet.

If a pallet contains 50-lb bags then there will be 44 bags per pallet.

If a pallet contains 50-lb bags then there will be 45 bags per pallet.

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

Icon Label Description Type Size Download
pdf COA pdf 424.5 KB Download
pdf ALLERGEN CERTIFICATE pdf 213.1 KB Download
pdf NON GMO STATEMENT pdf 294.2 KB Download
pdf NUTRITIONAL STATEMENT pdf 2.9 MB Download
Customer Questions
No Questions
Please login or create an account to ask questions.
© 2021 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H