Interested in the latest market info? Check out our Market Insights   |    Check out our new blog 

Organic Mixed Cashew Whole

From California with Vietnam origin
LOGIN TO SEE PRICE
Availability: In Stock
Material
OMCW-VTN-CA

Organic Mixed Cashew Wholes

The Organic Mixed Cashew Wholes, or OMCW in short, are premium large-sized natural cashews that are a combination of various-sized whole kernels that include spotted wholes, scorched wholes, blemished wholes, and shriveled wholes. The OMCW are the ungraded stocks and are not pasteurized. They are always processed before being consumed.

For full product specification please click here.

Our customers can purchase bulk cashews and wholesale cashews. For more information on our warehouses please click here

This product ships from Olamnuts’ California warehouse and has its origins in Vietnam. Our customers have three shipping options to choose from. They are:

  • 50lb carton
  • 1 pallet of 50lb boxes (2,000 lbs)
  • 1 container of 50lb boxes (35,000 lbs)

Nomenclature

The “O” in the OMCW stands for Organic, meaning these cashews are produced naturally in an organic farm with the use of organically certified products through organizations such as the Control Union.

The “M” refers to the product being mixed, which indicates that they are ungraded mixed cashew wholes. Mixed cashew wholes is a combination of Wholes, Spotted wholes, Scorched Wholes and Shriveled wholes of different sizes.

The “C” and “W” mean that the product is a cashew whole.

At present, India, Ivory Coast and Vietnam are the world’s biggest producers of this kidney-shaped nut. In fact, Olam has a large presence in Vietnam, having set up base 22 years ago and has grown organically to over 6,500 employees in the central and southern regions. Olam Vietnam Limited, a subsidiary of Olam International, has even been recognized as one of the best places to work in Vietnam, thanks to the company’s commitment to investing in its people.

To know all about cashews and how Olam grows and process them please click here to read more.

Application

The OMCW are cashew wholes that are used in the manufacture of cashew butter and are also consumed when they are honey-coated or chocolate-coated.

The are generally not used for making bars or granolas because of the varying colors of cashew kernels. Although they can be used if blemishes can be managed.  

It’s a very good value product for the applications that it achieves.

Cashews being sold to you must be subjected to a validated heat treatment (kill step) before direct human consumption.

More Information
WarehouseCalifornia
Ships In2 Business Days
Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Cartons’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse and 3-7 days for the order to be delivered.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many cartons are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 50-lb cartons then there will be 40 cartons per pallet.

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

 

Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

 

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

SpecificationDownload Specification
Customer Questions
No Questions
Please login or create an account to ask questions.
© 2020 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H