Olam Food Ingredients is now ofi!   Learn more
>

Credit Key Business Credit. 0% for 30 days.  Learn more

Organic Raw Hazelnuts 13-15 mm (2020 Crop) - Expires Dec 2021

100000053204-TUR-NJ
To be further processed to eliminate microbial hazards.
From New Jersey with Turkey origin
Login For Price
SPECIFICATION
CERTIFICATIONS
Warehouse New Jersey
ORIGIN Turkey
Grouped product items
Package TypeShips InPriceQuantity
22 lb. Carton 2 Business Days
Login For Price
Login to Buy
Deal

Organic Raw Hazelnuts 13-15mm

Expires Decemeber 2021

Organic Hazelnuts 13-15mm are natural, whole hazelnuts that contain no added salt, sugar, oil, or fat. These hazelnuts are also referred to as whole filberts or whole kernels, derived from French settlers who introduced the filbert tree in England.  This product is organic, which means that the hazelnuts used in the preparation of this product are produced naturally on an organic farm, certified through organizations such as the Control Union.  The size of this product, as the digits in the product name suggest, is 13-15mm. There are different types of hazelnuts across the world and we offer whole organic hazelnuts grown in Turkey.  This product is certified gluten-free, Halal, Kosher, and vegan-friendly.  For full product specification please click here.

Application

  • Industrial applications: used in confectionery to make praline and truffles.
  • Others: Hazelnut oil is used as a cooking oil.
  • Snacking nuts
  • Chocolates and candies
  • Bars and baked goods

Packaging

Product ships from our New Jersey warehouse and has its origin in Turkey. Customers can choose from one of the following shipping options:

  • 1 carton = 22 lbs
  • 1 pallet of 22 lbs = 1100 lbs 

Storage

Our Hazelnut products are stored in our warehouses between 47 and 51 degrees Fahrenheit.  

Treatment Required

Product to be further processed to eliminate microbial hazards.

Disclaimer

There is a chance the product received does not look exactly like the one pictured above.  This is a natural product that varies in appearance with each crop. 

About Turkish Hazelnuts

More than 70% of the world's hazelnuts are grown in Turkey as the climatic conditions in the Black Sea are ideal for growing hazelnuts.  We operate a state-of-the-art ingredients processing facility in Giresun, as well as several cracking facilities in various regions along the Black Sea Coast.  Our Progida teams in Turkey work with almost 5,000 farmers under the Olam Livelihood Charter to help improve yields and quality on the fields, and subsequently incomes and lives off the fields.  When organic hazelnuts are completely ripe and have fallen to the ground, they are then gathered, washed, dried, and quite frequently shelled.  When roasted, they are rubbed vigorously in a cloth while they are still hot to remove their thin brown skin. 

Organic hazelnuts are vegetarian and vegan-friendly, gluten-free, and processed in an allergen-free facility.  We also offer certified halal and kosher options.

More Information
Ship From Address

Refrig-It Warehouse, Inc.
80 Campus Drive South
Kearny, NJ 07032

Ships FromNew Jersey
Ships In2 Business Days
Specification

Download Specification

Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Cartons’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3:

Warehouses operate from Monday 9am to Friday 2pm

Any orders placed from Monday-Thursday before 9am will get FedEx dispatched the next day at the earliest.

Any orders placed from Monday-Wednesday after 9am will get FedEx dispatched ‘the day after’ at the earliest.

Any orders placed from Thursday after 9am will get FedEx dispatched on Monday at the earliest.

Any orders placed before 9am Friday on Friday – will get FedEx dispatched on Monday at the earliest

Any orders placed after 9am Friday on Friday – will get FedEx dispatched on Tuesday at the earliest

Any orders placed on Saturday, Sunday – will get FedEx dispatched on Tuesday at the earliest.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many Cartons are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 22.04 lb carton then there will be 50 cartons per pallet.

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

 Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

Icon Label Description Download
PDF 100000053204_NJ01_13X52125.1.pdf COA Download
pdf Certificate of Analysis Issued July 10, 2020 Download
pdf Kosher Certificate Expires December 12, 2021 Download
pdf Halal Certificate Expires March 29, 2023 Download
pdf FSMA Certificate Expires July 3, 2021 Download
pdf Gluten Statement Issued June 24, 2021 Download
pdf Vegan Statement Issued June 24, 2021 Download
pdf Non-GMO Statement Issued June 24, 2020 Download
pdf Organic Certificate Expires August 31, 2021 Download
pdf Extension Letter Expires December 2021 Download
Customer Questions
No Questions
Please login or create an account to ask questions.
© 2021 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H