Credit Key Business Credit. 0% for 30 days.  Learn more

Organic Raw Hazelnuts 11-13 mm

OHN1113MM-TUR-NJ
From New Jersey with Turkey origin
Login For Price
Availability In Stock
SPECIFICATION
Warehouse New Jersey
ORIGIN Turkey
Grouped product items
Package TypeShips InAvailabilityPrice Qty
22 lb. Carton2 Business Days In Stock
Login For Price
1 Pallet of 22 lb. Boxes (1,100 lbs.)2 Business Days In Stock
Login For Price

Organic Raw Hazelnuts 11-13mm

Organic Hazelnuts 11-13mm are natural, whole hazelnuts also referred to as whole filberts or whole kernels, derived from French settlers who introduced the filbert tree in England.  These hazelnuts contain no added salt, sugar, oil, or fat.    

 

Turkish Hazelnuts

More than 70% of the world's hazelnuts are grown in Turkey as the climatic conditions in the Black Sea are ideal for growing hazelnuts.  We operate a state-of-the-art ingredients processing facility in Giresun, as well as several cracking facilities in various regions along the Black Sea Coast. Our Progida teams in Turkey work with almost 5,000 farmers under the Olam Livelihood Charter to help improve yields and quality on the fields, and subsequently incomes and lives off the fields.  When organic hazelnuts are completely ripe and have fallen to the ground, they are then gathered, washed, dried, and quite frequently shelled.  When roasted, they are rubbed vigorously in a cloth while they are still hot to remove their thin brown skin. 

 

Varieties

There are different types of hazelnuts across the world.  We offer whole organic hazelnuts grown in Turkey 

Nomenclature

The naming of Hazelnuts consists of two parts:

  • Conventional or organic (Depending on agriculture practices in the field)
  • Sizing: Sized from 11-13mm to 13-15mm. The number represent the size of the nut. 

 

Application

Organic natural hazelnuts are round and crunchy in texture.  They are mildly creamy and sweet in flavor often used in snacking nuts, chocolates, bars, baked goods, and candies.

  • Industrial applications: used in confectionary to make praline and truffles.
  • Others: Hazelnut oil is used as a cooking oil.

Organic hazelnuts are vegetarian and vegan-friendly, gluten-free, and processed in in an allergen free facility.  We also offer certified halal and kosher options.

 

Shipping Information

When it comes to packaging, we offer wholesale organic hazelnuts 11-13 mm in an industry standard 25lb carton with vacuum sealed bags.  Some customers also prefer 10kg cartons. 

Pallet options:                                 

  • 1 carton = 22lbs 
  • 1 pallet = 52 cartons x 22lbs = 1146 lbs
More Information
Ships FromNew Jersey
Ships In2 Business Days
SpecificationDownload Specification
Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Cartons’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3:

Warehouses operate from Monday 9am to Friday 2pm

Any orders placed from Monday-Thursday before 9am will get FedEx dispatched the next day at the earliest.

Any orders placed from Monday-Wednesday after 9am will get FedEx dispatched ‘the day after’ at the earliest.

Any orders placed from Thursday after 9am will get FedEx dispatched on Monday at the earliest.

Any orders placed before 9am Friday on Friday – will get FedEx dispatched on Monday at the earliest

Any orders placed after 9am Friday on Friday – will get FedEx dispatched on Tuesday at the earliest

Any orders placed on Saturday, Sunday – will get FedEx dispatched on Tuesday at the earliest.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many Cartons are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 22.04 lb carton then there will be 50 cartons per pallet.

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

 Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest...

Our warehouse details are given on the link here

 

Icon Label Description Type Size Download
pdf KOSHER CERTIFICATE pdf 586.5 KB Download
pdf HALAL CERTIFICATE pdf 1.6 MB Download
pdf VEGAN CERTIFICATE pdf 339.6 KB Download
pdf ORGANIC CERTIFICATE pdf 944.1 KB Download
pdf GLUTEN FREE STATEMENT pdf 194.8 KB Download
pdf NUTRITIONAL STATEMENT pdf 465.1 KB Download
pdf FSMA pdf 1.1 MB Download
pdf COA pdf 784 KB Download
Customer Questions
Are these considered blanched?

This grade is not blanched. These are natural 11-13 with the skin on.

Please login or create an account to ask questions.
© 2021 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H