Interested in the latest market info? Check out our Market Insights   |    Check out our new blog 

Organic Black Chia

Download Specification

From New Jersey with Peru origin
LOGIN TO SEE PRICE
Availability: In Stock
Material
OBC-PER-NJ

Organic Black Chia

Chia is a plant native to Mexico and Guatemala, being cultivated by the Aztecs and the Mayans in pre-Columbian times. Currently, it is produced in countries such as Mexico, Argentina, Paraguay, Bolivia, Ecuador and Peru.  Once our organic black chia grains are harvested in Peru, they are brought to our facilities to go through quality control processing.  We sample all chia products to test for pesticides, herbicides, and analyze for humidity and saponin. The grains are filtered to remove impurities and foreign matters.  Then they go through our saponin extraction patented technology.  The grains are selected by density, eliminating deformed grains and foreign matters.  We guarantee that every step of the process complies with the highest quality control standards.  Our processing facility is certified BRC-AA, HACCP, GMP, Kosher, and Gluten Free.  We are certified organic via USDA/NOP, EU 834/2007, and JAS.  We also have the EcoSocialFairTrade, and SMETA social certifications. 

 

Nomenclature  

The naming of chia consists of two parts: 

  • Conventional or organic (Depending on agriculture practices in the field) 
  • Natural color of product 

 

Varieties 

There are two types of chia: black chia and white chia.  Organic chia plants with purple flowers produce brown seeds, known as “black chia.”  Organic white chia plants produce seeds that may be white, gray, and yellow in color, known as “white chia.”      

 

Application 

There are a variety of ways chia can be used.   

  • Industrial applications: chia oil is used in bread, pasta, chocolate, and cakes.  Chia flour is used in baked foods and burgers.   
  • Preparation in dishes: juices, smoothies, yogurts, and cereals.  Also, may be consumed as a condiment in salads, rice, and cakes. 

Organic black chia is vegetarian and vegan-friendly, kosher certified, gluten-free, and processed in in an allergen free facility.  It is considered to be a highly nutritional food.   

 

Shipping Information 

When it comes to packaging, we offer wholesale organic black chia in an industry standard 25lb or 55lb bag.  Some customers prefer 2204 lb. bulk big bags. 

Pallet options: 

  • 40 bag x 55lbs = 2,200 lbs 
  • 88 bags x 25lbs = 2,200 lbs 
  • 1 big bag x 2,204 lbs. = 2,204 lbs. 

A 20ft container is approximately 44,092 lbs. when flat loaded. 

Chia haa 2-year recommended shelf life from production date.  They are vacuum-sealed and packaged in 25 lb. or 55 lb. per bag.   

More Information
WarehouseNew Jersey
Ships In2 Business Days
Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Bags’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse and 3-7 days for the order to be delivered.

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many Bags are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 55-lb Bags then there will be 40 Bags per pallet.

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

 Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

Customer Questions
No Questions
Please login or create an account to ask questions.
© 2020 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H