Interested in the latest market info? Check out our Market Insights   |    Check out our new blog 

Hazelnut Natural 11-13 mm

From New Jersey with Turkey origin
LOGIN TO SEE PRICE
Availability: In Stock
Material
HN11-13-TUR-NJ-CNV

Hazelnut Natural 11 - 13mm

Hazelnuts 11-13 mm are natural, whole hazelnuts also referred to as whole filberts or whole kernels, derived from French settlers who introduced the filbert tree in England.  These hazelnuts contain no added salt, sugar, oil, or fat.    

 

Turkey and Georgia Hazelnuts

More than 70% of the world’s hazelnuts are grown in Turkey as the climatic conditions in the Black Sea are ideal for growing hazelnuts.  We operate a state-of-the-art ingredients processing facility in Giresun, as well as several cracking facilities in various regions along the Black Sea Coast.  As an alternative supply to Turkey, we have established operations in Georgia, where our facility in Zugdidi is the most advanced in the country.  Our Progida teams in both Turkey and Georgia work with almost 5,000 farmers under the Olam Livelihood Charter to help improve yields and quality on the fields, and subsequently incomes and lives off the fields.  When hazelnuts are completely ripe and have fallen to the ground, they are then gathered, washed, dried, and quite frequently shelled.  When roasted, they are rubbed vigorously in a cloth while they are still hot to remove their thin brown skin. 

 

Varieties

There are different types of hazelnuts across the world.  We offer whole hazelnuts grown in Turkey and Georgia.   

 

Nomenclature

The naming of Hazelnuts consists of two parts:

  • Conventional or organic (Depending on agriculture practices in the field)
  • Sizing: Sized from 11-13mm to 13-15mm. The number represent the size of the nut. 

 

Application

Natural hazelnuts are round and crunchy in texture.  They are mildly creamy and sweet in flavor often used in snacking nuts, chocolates, bars, baked goods, and candies.

  • Industrial applications: used in confectionary to make praline and truffles.
  • Others: Hazelnut oil is used as a cooking oil.

Hazelnuts are vegetarian and vegan-friendly, gluten-free, and processed in in an allergen free facility.  We also offer certified organic, halal, and kosher options.

 

Shipping Information

When it comes to packaging, we offer wholesale hazelnuts 11-13 mm in an industry standard 22.04 lbs with vacuum sealed bags.  Some customers also prefer 10kg cartons. 

Pallet options:                                 

  • 1 carton = 22.04 lbs 
  • 1 pallet = 50 cartons x 22.04 lbs = 1102 lbs
More Information
WarehouseNew Jersey
Display NameHazelnut Natural 11-13 mm
Ships In7 Business Days
Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Cartons’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse and 3-7 days for the order to be delivered.

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many Cartons are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 22.04 lb carton then there will be 50 cartons per pallet.

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

 Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

Customer Questions
Are these considered blanched?

This grade is not blanched. These are natural 11-13 with the skin on.

Please login or create an account to ask questions.
© 2020 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H