Credit Key Business Credit. 0% for 30 days.  Learn more

Raw Cashew Whole 320

CW320-NIG-CA
From California with Nigeria origin
Login For Price
Availability In Stock
SPECIFICATION
Warehouse California
ORIGIN Nigeria
Grouped product items
Package TypeShips InAvailabilityPrice Qty
50 lb. Carton2 Business Days In Stock
Login For Price
1 Pallet of 50 lb. Boxes (2,000 lbs.)2 Business Days In Stock
Login For Price

Raw Cashew Whole 320

Our Raw Cashew Whole 320 is a product of Nigeria.  They are pale ivory and light-yellow in color and contain 300-320 kernels per pound.  These blanched cashews are commonly used where appearance of the whole cashew kernel is important.  They can be oil roasted and salted as required.    Generally, larger the size, higher the price, hence whole 320s come at a premium price.  They are generally not used for making cashew butter, cheese, bars, or granolas because of their premium pricing, but can be used in these applications if pricing is not a concern.  This product is certified gluten-free, Halal, Kosher, and vegan-friendly. For full product specification of Raw Cashew Whole 320, please click here

Application

  • Roasting
  • Snacking
  • And More!

Packaging

To maintain freshness, our Raw Cashew Whole 320 are packed inside a food grade PE liner inside a carton.  Our customers can purchase bulk cashews and wholesale cashews by the carton or the pallet.   

  • 1 carton = 50 lbs
  • 1 pallet of 50 lb cartons = 2000 lbs

Storage and Handling

The optimal storage conditions is < 25 Degrees C and humidity 50-70%  

Shelf Life

24 months from the date of packaging

Cashews being sold to you must be subjected to a validated heat treatment (kill step) before direct human consumption.

The More You Know - Cashew Nomenclature

The cashew abbreviation for Cashew Whole 320 is W320.  “W” stands for whole.  A cashew kernel is classified as a “whole” if it has the characteristic shape of a cashew kernel and not more than 1/8th of the kernel has been broken off.  “320” signifies the number of kernels in 1 lb.  W320 has 300-320 kernels per pound. 

The Whole Cashews 320, W320 in short, are premium large-sized natural whole cashews, that are also referred to as W1-320 where W1 infers the product is of the highest quality. These cashews are amongst the most commonly used by buyers and are even more popular than their W240 cousin. In fact 50 percent of the raw cashew nuts get processed to W320.

The W320 are light yellow or pale ivory in color.

Our customers can purchase bulk cashews and wholesale cashews. For more information on our warehouses please click here

This product ships from our California warehouse and has its origins in Vietnam.

For full product specification please click here.

Nomenclature

The naming convention of our cashew products consists of two parts; the cashew abbreviation and the digits that signify the number of kernels that are available in one pound of cashews.

The “W” in W320 stands for ‘Wholes’, which means that these are whole cashews of the highest grade.

The character “320” means that there are 300-320 kernels for every lb of cashews in this product.

At present, India, Ivory Coast and Vietnam are the world’s biggest producers of this kidney-shaped nut. In fact, Olam has a large presence in Vietnam, having set up base 22 years ago and has grown organically to over 6,500 employees in the central and southern regions. Olam Vietnam Limited, a subsidiary of Olam International, has even been recognized as one of the best places to work in Vietnam, thanks to the company’s commitment to investing in its people.

To know all about cashews and how Olam grows and process them please click here to read more.

Application

The W320 cashews are amongst the most premium cashew wholes customers can purchase. They are generally used where appearance of the whole cashew nut is important.

Customers can roast or pasteurize their W320 cashews before consuming them if they so desire. The W320s are not used for making butter, bars or granolas owing to their premium price tag. Although they can be used if pricing was not a concern.

More Information
Ships FromCalifornia
Ships In2 Business Days
Box Size50 lb box
SpecificationDownload Specification
Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Cartons’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse and 3-7 days for the order to be delivered.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many cartons are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 50-lb cartons then there will be 40 cartons per pallet.

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

 

Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

 

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

Icon Label Description Type Size Download
pdf Kosher Certificate pdf 67.4 KB Download
pdf Halal Certificate pdf 1.4 MB Download
PDF Gluten Statement PDF 566.4 KB Download
pdf Vegan Declaration pdf 485.6 KB Download
PDF FSMA PDF 265 KB Download
Customer Questions
No Questions
Please login or create an account to ask questions.
© 2021 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H