Olam Food Ingredients is now ofi!   Learn more
>
 

Interested in the latest market information?  Subscribe Today!

Cashew Organic Raw Whole 450

100000031749-IVC-CA
From New Jersey with Cote d'Ivoire origin
Login For Price
SPECIFICATION Download Specification
Ships From New Jersey
ORIGIN Cote d'Ivoire
Grouped product items
Package TypeShips InPrice

Price does not include freight

and will be charged during checkout

Quantity
50 lb. Carton 4 Business Days
$225.00 ($4.50/lb)

Price does not include freight

and will be charged during checkout

minus plus 50.000000
0 lbs.
0
1 Pallet of 50 lb. Boxes (2,000 lbs.) 4 Business Days
Login For Price
Login to Buy
TOTAL : $0(0 lbs)

Cashew Organic Whole 450

The Organic Whole Cashews 450 (OW450) are the lowest-priced white whole kernels, making them a popular choice among whole grades. They are classified as ‘First Quality Fancy’ cashews, which have a uniform color that may be light yellow or pale ivory.  This product is not pasteurized.

Our customers can purchase bulk cashews and wholesale cashews. For more information on our warehouses please click here

The processing of the OW450 consists of collecting the raw cashew nuts and sending them for boiling and steaming to remove the hull and skin. This unveils the broken and whole cashews called cashew kernels.

This product ships from Olamnuts’ New Jersey warehouse and are grown in Vietnam. Our customers have three shipping options to choose from. They are:

  • 50lb carton
  • 1 pallet of 50lb boxes (2,000 lbs)
  • 1 container of 50lb boxes (35,000 lbs)

For full product specification please click here.

Nomenclature

The naming convention of our cashew products consists of two parts; the cashew abbreviation and the digits that signify the number of kernels that are available in one pound of cashews.

In our OW450 cashews, the “O” stands for Organic, which means that these cashews are produced naturally on an organic farm, certified through organizations such as the Control Union.

The Character “W” stands for Wholes, which means these are whole cashews of the highest grade.

The number “450” implies that customers who purchase this product can expect around 400-450 nuts per pound of cashews in this product.

At present, India, Ivory Coast, and Vietnam are the world’s biggest producers of this kidney-shaped nut. In fact, Olam has a large presence in Vietnam, having set up a base 22 years ago, and has grown organically to over 6,500 employees in the central and southern regions. Olam Vietnam Limited, a subsidiary of Olam International, has even been recognized as one of the best places to work in Vietnam, thanks to the company’s commitment to investing in its people.

To know all about cashews and how Olam grows and processes them please click here to read more.

Application

The Organic Whole Cashews 450 are the cashew wholes that are generally used for snacking consumption. These cashews can be further roasted or pasteurized if our customers so desire.

The Ow450s are also often used for making butter, bars or granolas since they are cheaper than their OW320 and OW450 cousins.  

These cashews also have industrial applications such as being used as an ingredient in chocolates, cookies, sweets, ice-cream, and more. Additionally, they are used as a garnish in sweets or curries, ingredient in soups, or even as part of a mixed salad.

Cashews being sold to you must be subjected to a validated heat treatment (kill step) before direct human consumption.

More Information
Ships FromNew Jersey
Ships In4 Business Days
SpecificationDownload Specification
Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Cartons’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse and 3-7 days for the order to be delivered.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many cartons are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 50-lb cartons then there will be 40 cartons per pallet.

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

 

Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

 

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

Expiration DatePlease contact us at us-en-customersupport@ofi.com for the expiry date.
Icon Label Description Download
pdf Halal Certificate Expires June 5, 2023 Download
pdf Vegan Declaration Issued February 3, 2020 Download
pdf Organic Certificate Expires May,3, 2023 Download
Customer Questions
No Questions
Please login or create an account to ask questions.
© 2021 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H