Credit Key Business Credit. 0% for 30 days.  Learn more

Organic Cashew Large Pieces - Jumbo

COLWP-IND-NJ
From New Jersey with India origin
Login For Price
Availability In Stock
SPECIFICATION
Warehouse New Jersey
ORIGIN India
Grouped product items
Package TypeShips InAvailabilityPrice Qty
50 lb. Carton2 Business Days In Stock
Login For Price
1 Pallet of 50 lb. Boxes (2,000 lbs.)2 Business Days In Stock
Login For Price

Organic Cashew Large Pieces - Jumbo

Organic Large White Cashew Pieces, or OLWP in short, are premium large-size natural white cashews Natural White cashews that are produced naturally on an organic farm.

The OLWPs are generated during processing of raw cashew nuts into kernels. The broken pieces are greater than 4.75mm and are collected and sold as large pieces. This product is not pasteurized.

Our customers can purchase bulk cashews and wholesale cashews. For more information on our warehouses please click here

For full product specification please click here.

This product ships from Olamnuts’ New Jersey warehouse and are grown in Ivory Coast. Our customers have three shipping options to choose from. They are:

  • 50lb carton
  • 1 pallet of 50lb boxes (2,000 lbs)
  • 1 container of 50lb boxes (35,000 lbs)

Nomenclature

The naming convention of our cashew products consists of two parts; the cashew abbreviation and the digits that signify the number of kernels that are available in one pound of cashews.

The “O” in the OWLP stands for organic and this product is certified through organizations such as the Control Union.

“L” refers to the kernels being large pieces, which are defined as greater than 4.75mm in size. “W” refers to the color of the product, with the OLWP being white.

The “P” means these cashews are in pieces.

Application

The OLWP are generally used for two purposes. The first purpose is to mix with wholes in a specific proportion, to generate consumable snacks.

OLWPs are also used to make cashew butter, granola, and bars. Any place where cashew needs to be ground down into butter-like smoothness is where the OLWPs do very well.

Our Organic Cashew Large Pieces - Jumbo are a product of India that have been processed using standards certified by the Control Union.  They are pale ivory and light-yellow in color and measure 6.3-8mm in size.  These blanched cashews are commonly used for snack mixes and when blended create a creamy consistency great for making cashew cheese.  Generally, larger the size, higher the price, hence cashew large pieces being smaller than wholes are more economically viable that wholes 320 or 240 or 450.  This product is certified gluten-free, Halal, Kosher, and vegan-friendly. For full product specification of Organic Cashew Large Pieces - Jumbo, please click here.   

Application

  • Roasting
  • Cashew Butter
  • Plant-based cheese/cream cheese
  • Plant-based dips and dressings
  • Cashew or Granola bars
  • Snack Mixes
  • And More!

Packaging

To maintain freshness, our Organic Cashew Large Pieces - Jumbo are packed inside a food grade PE liner inside a carton.  Our customers can purchase bulk cashews and wholesale cashews by the carton or the pallet.   

  • 1 carton = 50 lbs
  • 1 pallet of 50 lb cartons = 2000 lbs

Storage and Handling

The optimal storage conditions is < 25 Degrees C and humidity 50-70%  

Shelf Life

24 months from the date of packaging


Cashews being sold to you must be subjected to a validated heat treatment (kill step) before direct human consumption.

The More You Know - Cashew Nomenclature

The cashew abbreviation for organic large pieces is OLP.  Organic large pieces are pieces of cashew more than 4.75mm in size.  Our jumbo size cashews measure more than 6.3mm.  Organic means that these cashews are produced naturally on a certified organic farm.  

More Information
Ships FromNew Jersey
Ships In2 Business Days
Specification

Download Specification

Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Cartons’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse and 3-7 days for the order to be delivered.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many cartons are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 50-lb cartons then there will be 40 cartons per pallet.

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

 

Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

 

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

Icon Label Description Type Size Download
pdf Kosher Certificate - IVC pdf 106.8 KB Download
pdf Gluten Statement - IVC pdf 616.1 KB Download
Customer Questions
No Questions
Please login or create an account to ask questions.
© 2021 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H