Credit Key Business Credit. 0% for 30 days.  Learn more

Hulled Sesame Seeds Premium Quality 99.98%

HSSPQ-IND-NJ
From New Jersey with India origin
Login For Price
Availability Out of Stock
SPECIFICATION
Warehouse New Jersey
ORIGIN India
Grouped product items
Package TypeShips InAvailabilityPrice
50 lb. Bag2 Business Days Out of Stock
Login For Price
1 Pallet of 50 lb Bags (2,000 lbs.)2 Business Days Out of Stock
Login For Price

Conventional Sesame Seeds - Hulled, 99.98%

Conventional Hulled Sesame Seeds 99.98%

Sesame seeds (Sesamum indicum) are tiny edible seeds of a plant of the Sesamum genus, native to both India and Africa. They are considered the oldest oilseed crop in the world and have been cultivated for more than 3,500 years. 

These seeds have a nutty flavor and they can be purchased either shelled or unshelled. This product is sold with the hull removed. They have a milder flavor and are more nutty than bitter when compared with the unhulled seeds.

Our Hulled Sesame Seeds are mechanically hulled and is the preferred choice in bakery applications as the seeds do not brown in a bakery oven.

Olamnuts customers purchasing our Conventional Hulled Sesame seeds will get a product that is of the highest quality. The 99.98% purity means the product is free of stones or other grains that may impact the quality of the product

For full product specification please click here. Olam customers have the option of purchasing bulk sesame seeds and wholesale sesame seeds. For more information on our warehouses please click here

Shipping information

Our customers have the choice of purchasing Olamnuts’ sesame seeds in two options:

  • 50lb bags
  • 1 pallet of 50lb bags that equates to 2,000 lbs.

Regardless of the option our customers choose the product, which has its origin in India, and will ship from Olam’s New Jersey warehouse within two 2 business days.

Processing

The processing operations for hulled sesame seeds include receipt of natural sesame seeds, cleaning, peeling, drying, sorting, bagging, stitching and dispatch.

There are sieves, magnets, de-stoners, validated driers (CCP) and metal detectors (CCP), which remove foreign materials from the seeds during processing thereby making the product safe for consumption.

They are commonly added to salads, as a topping for bread and grain products, crackers, sushi, cakes, soups, and even used for breading fish and meat. Additionally, sesame oil, derived from the seeds, is a rich source of nutrients with both laxative and emollient properties.

The seeds themselves are very small, only 3-4mm long and 2mm wide, yet 3.85 million metric tons are produced every year. The seeds are initially found in a black hull inside a pod. Once they are removed, they must be stripped of their shells. They come in a wide variety of colors, depending on the variety or strain of the sesame plant.

Storage

Our Sesame products are stored in our warehouses between 36 and 40 degrees Fahrenheit.

Nutrition Facts

 PARAMETERS
 (per 100 g serving size)

 Unit

 Value

 Energy

 kcal

 650

 Total lipid (fat)

 g

 60.2

 Fatty acids, total saturated

 g

 16.0

 Protein

 g

 25.4

 Carbohydrate, by difference

 g

 1.5

 Sugars, total

 g

 1.3

 Fiber, total dietary

 g

 6.88

 Sodium, Na

 mg

 154

 Cadmium (Cd)

 mg

 <0.02

 Potassium, K

 mg

 5260

 Arsenic (As)

 mg

 <0.02

 

Health Facts

According to the USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Sesame seeds are a rich source of natural oils, lignans, antioxidants, protein, dietary fiber, vitamins, and minerals.

https://fdc.nal.usda.gov/fdc

Packaging

For bulk supply, Hulled sesame seeds can be packed in Jumbo bags, 22.67kg and 25kg kraft paper bags, 22.67kg, 25kg, and 50kg PP bags.

These bagged products can either be loaded flat or palletized in containers and then shipped.

More Information
Ships FromNew Jersey
Ships In2 Business Days
SpecificationAqua Helled White Sesame Seeds 99.98% Specification
Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Bags’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3:

Warehouses operate from Monday 9am to Friday 2pm

Any orders placed from Monday-Thursday before 9am will get FedEx dispatched the next day at the earliest.

Any orders placed from Monday-Wednesday after 9am will get FedEx dispatched ‘the day after’ at the earliest.

Any orders placed from Thursday after 9am will get FedEx dispatched on Monday at the earliest.

Any orders placed before 9am Friday on Friday – will get FedEx dispatched on Monday at the earliest

Any orders placed after 9am Friday on Friday – will get FedEx dispatched on Tuesday at the earliest

Any orders placed on Saturday, Sunday – will get FedEx dispatched on Tuesday at the earliest.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many bags are there on a pallet?

Answer 2:  If a pallet contains 50-lb bags then there will be 40 bags per pallet. 

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

Customer Questions
No Questions
Please login or create an account to ask questions.
© 2021 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H