Interested in the latest market info? Check out our Market Insights   |    Check out our new blog 

Blanched Almond Pieces

From California with USA origin
LOGIN TO SEE PRICE
Availability: In Stock
Material
BAP-USA-CA

Blanched Almond Pieces

Olam produces Blanched Almond Pieces. These are made by first removing the skin from the almond, this is known as the blanching process in which the almonds are put through a warm bath a process called plasticizing. 

The almond is so soft that the skin can be pinched right off as it passed through rubber rollers. This is done so that a pure white almond can then be slivered. These matchstick shaped almonds can provide a unique crunch and texture in salads. They pair perfectly in grain bowls and used in stir-fry. When roasted and/or flavored they are a delicious ingredient addition to any snack.

The Blanched Almond Pieces has its origins in the US and ships from our California warehouse. The pieces are white/light yellow/pale ivory in color and have a crunchy texture. The USDA grades allow for certain tolerances: 

  • Foreign Matter - 0.2%
  • Particles & Dust - 1%
  • Serious Defects - 3%
  • Other Defects - 5%
  • Adhering skin (>6.4mm) - 2%

Our customers can purchase bulk Almonds and wholesale Almonds. For more information on our warehouses please click here

Nutritional information

The following is the nutritional information of our Blanched Almond Pieces for every 100 grams of serving. 

Energy 637 kcal / 2,667 kJ
Total lipid (fat) 54 g
   of which saturated  4 g
Carbohydrate (available) 6.2 g
Carbohydrate (total) 16.8 g
   of which sugar 4.4 g
Protein 21 g
Sodium <10 mg
Fiber  10.6 g

 

Shipping information

Olam customers can purchase the Blanched Almond Pieces with the following shipment options:

  • 25lb cartons
  • 1 pallet of 25lb boxes = 2,000 lbs

Please log in to your Olam account for more information.

California Almonds

Eighty two percent of the world's almonds are grown in California.  The soil and temperatures for almond trees are perfect, with cold winters allowing the trees to rest and February temperatures warm enough for trees to bloom and bees to pollinate their flowers. Once the flowers have been pollinated, the orchards are quickly transformed into the growing season with nutlets forming within the days following.  By March the tree nuts have started to grow, the leaves have pushed out and the orchards are lush with green leaves and hulls.

Throughout the growing season, the hulls can be seen getting larger and larger, by June the hulls have grown to their maximum size and the nut inside the shell begins to change from its gelatinous form to a solid nut we all know and love.

By August the hulls start to split open exposing the shell.  It is time for harvest.  With almost 1.2 million acres in production, the process of harvest will take 8 to 10 weeks. 

More Information
WarehouseCalifornia
Ships In2 Business Days
Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Cartons’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse and 3-7 days for the order to be delivered.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many cartons are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 25-lb cartons then there will be 60 cartons per pallet. 

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

 

Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

 

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

SpecificationDownload Specification
Customer Questions
No Questions
Please login or create an account to ask questions.
© 2020 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H