Credit Key Business Credit. 0% for 30 days.  Learn more

Organic Almonds Natural Whole & Broken - 5% defects

AONWB-USA-CA
From California with USA origin
Login For Price
Availability In Stock
SPECIFICATION
Warehouse California
ORIGIN USA
Grouped product items
Package TypeShips InAvailabilityPrice Qty
50 lb. Carton2 Business Days In Stock
Login For Price
1 Pallet of 50 lb. Boxes (2,000 lbs.)2 Business Days In Stock
Login For Price

Almonds Organic Natural Whole & Broken - 5% defects

Our Organic Natural Whole & Broken almonds are fresh almonds that have a firm yet brittle texture. This product is made from the highest-quality almonds that Olam sources from its suppliers. Our customers can purchase bulk Almonds and wholesale Almonds. For more information on our warehouses please click here. For full product specification please click here.

This product is produced using natural almonds that have been produced using conventional farming methods. Natural Whole & Broken almonds are a byproduct of the processing of whole almonds.

We at Olamnuts offer our almonds in pasteurized form.

The Whole & Broken variety of almonds consist of a high percentage of doubles (up to 35 percent) and still have 30 percent whole almonds. The shelf life of these almonds is around 24 months and they come in multiple sizes. The Natural Whole & Broken almonds are the second-lowest USDA grade the industry packs. For full information on the different USDA grades please click here.

Customers who purchase this product can use it for further processing. Since this product is organic, it is produced using CCOF-certified farming methods with OMRI-certified organic products.

As a by-product, the almonds are for the most part excluded during processing due to color, damage to the nut and other defects such as doubles, chips and scratches. They are used in instances where they will be further processed themselves either by picking and sorting out the seriously damaged almonds and/or cleaning further out any foreign matter that may still be present.

Application

Since the Organic Natural Whole & Broken almonds are not known for their aesthetic appeal, as can be seen in the pictures above, most customers do not use these almonds for snacking. However, they are an excellent choice for customers who’d like to use their almonds in the manufacture of almond milk, almond flour, almond butter, almond paste and other forms these kernels can be transformed into.

Almonds are loaded with nutrients, minerals, fiber, protein and all the healthy goodness our customers would need as part of their healthy balanced diet.

These almonds, which you can purchase from Olamnuts.com, are also great when they are toasted!

Organic Almonds Natural Whole & Broken - 5% defects

Organic Almonds Natural Whole & Broken – 5% Defects are a byproduct of the processing of our natural, whole almonds.  Our organic almonds are grown in California and have been produced using CCOF-certified and OMRI-certified farming guidelines.  They have undergone steam pasteurization and are gluten-free, Kosher, vegan, and Halal.  These Organic Natural Whole, & Broken almonds offer a slightly sweet taste and are perfect for making almond butter and other almond ingredients.  NWB are generally used where appearance is not a significant factor and further processing occurs.  The makeup of these almonds consists roughly of 30% whole almonds and up to 35% of doubles.  For full product specification of Organic Almonds Natural Whole & Broken - 5% defects, please click here

Application

  • Almond Butter
  • Almond Flour
  • Almond Ingredients

Packaging

Organic Almonds Natural Whole & Broken – 5% Defects are available by the carton or the pallet. 

  • 1 carton = 50 lbs
  • 1 pallet of 50 lb cartons = 2000 lbs

Storage and Handling

The optimal storage conditions is < 4 Degrees C at 60-70% humidity 

Shelf Life

24 months from the date of packaging

 

The More You Know - Almonds Nomenclature

The Almond name is significant.  Let’s take a deeper look into the naming convention of Organic Almonds Natural Whole & Broken – 5% defects.

Organic – Our Almonds are produced using CCOF-certified and OMRI-certified farming methods. 

Whole & Broken – is the USDA grade descriptor.  NWB almonds are not sold with a specific variety.  This grade indicates that not less than 30%, by weight of the kernels shall be whole.  

Sizing – Sized from 18/20, 20/22, 22/24, 23/25 25/27, 27/30 down to as small as 32/34.  The numbers represent the amount of almonds per ounce. 

More Information
Ships In2 Business Days
Ships FromCalifornia
SpecificationDownload Specification
Shipping Details

Shipping Option 1 : Delivery of ‘Single Cartons’

Question 1: How will I receive my order?

Answer 1: Your order will be shipped via FedEx.

Question 2: How can I track my shipment?

Answer 2: You will receive your order's Tracking Number by Email and can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Question 3: How many days will the shipment take to arrive at the delivery address?

Answer 3: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse and 3-7 days for the order to be delivered.

 

Shipping Option 2: Delivery of ‘Pallets’

Question 1: How will the pallet be shipped? 

Answer 1: Pallets will be shipped via LTL carriers.

Question 2: How many cartons are there on a pallet?

Answer 2: If a pallet contains 50-lb cartons then there will be 40 cartons per pallet.

Question 3: Is the pallet shrink-wrapped?

Answer 3: Yes

Question 4: How can I track my shipment?

Answer 4: You will receive your order's Tracking Number, along with the BOL, by Email and they can also be viewed in the “My Accounts” section. 

Additionally, you can track the shipment via LTL PRO

 

Question 5: How many days will the pallet take to arrive? 

Answer 5: It will take 2 working days to dispatch from Olam's third-party warehouse. The pallet generally takes 3-8 days from the date of Dispatch. That is a total of 5-10 days for delivery from the date of ordering.

Question 6: Does the pallet arrive with a forklift? Or do customers need a forklift?

Answer 6: Customers have the option of choosing the shipping method.

 

Option 3: Self-pickup at the warehouse 

Question 1: Can I pick up the stocks from the warehouse? If yes, how?

Answer 1: Yes, you can.

After the order is placed using the pickup option, a release document, which contains the pickup details, is sent to your registered Email address. You can then schedule a pickup appointment with the warehouse, around 24 to 48 hours before the pickup. 

Please note that since Olam operates from third-party warehouses, customers are required to schedule the pickup, which is free of cost. However, some warehouses charge for missed appointments and same-day pickups, which will be invoiced to you by the warehouse directly. 

Olam recommends customers communicate via email with the appropriate warehouse to schedule a pickup appointment and send their vehicle for pickup at the scheduled time.

If you have more questions, please ask in the “Product Questions” section and we will answer them at the earliest.

Our warehouse details are given on the link here

 

Icon Label Description Type Size Download
pdf Organic Certificate- Public Client Profile pdf 176.2 KB Download
pdf Non GMO pdf 381.5 KB Download
pdf Almonds - Country of origin pdf 354.8 KB Download
pdf Almonds - Halal Statement pdf 360.4 KB Download
pdf Almonds - Ingredient Statement pdf 365 KB Download
pdf Almonds - Vegan Statement pdf 26.2 KB Download
pdf Almonds -Gluten statement pdf 361.6 KB Download
pdf Almonds - Kosher Statement pdf 43 KB Download
pdf COA Organic Almonds Natural Whole & Broken pdf 52.2 KB Download
Customer Questions
No Questions
Please login or create an account to ask questions.
© 2021 Olam International All Rights Reserved Co. Reg. No. 199504676H